Ακρόπολη 30 Μαΐου 1941 – Δύο φοιτητές αποκαθηλώνουν τη γερμανική σημαία

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.

Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την Ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ής Μαϊου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού.

Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4×2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

[Πηγή sansimera.gr]

Advertisements

Posted on Μαΐου 30, 2013, in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Δημήτριος Ζαβλάγκας

    Μάλλον κάνετε κάποιο λάθος στην όλη περιγραφή του συμβάντος. Παρουσιάζετε την εξιδανικευμένη εκδοχή των γεγονότων παραλείποντας αρκετά σημαντικά στοιχεία. Καταρχήν δεν αναφέρετε ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν τότε μέλος της ΕΟΝ, της νεολαίας του φασιστικού κινήματος του Ιωάννη Μεταξά και δεύτερον αναφέρετε εσφαλμένα ότι αφαίρεσαν τη γερμανική σημαία από τον ιστό της, ενώ η αλήθεια είναι ότι η σημαία είχε υποσταλεί κατά τη δύση του ηλίου όπως γίνεται σε όλους τους στρατούς ανά τον κόσμο. Άρα η σημαία κλάπηκε από τον χώρο φύλαξής της και όχι από τον ιστό. Όταν το πρωί οι Γερμανοί την αναζήτησαν για να κάνουν την έπαρση, δεν την βρήκαν στο χώρο φύλαξής της και έψαξαν για άλλη σημαία ώστε να γίνει η έπαρση.

  2. Καλὸ τὸ παραμύθι ἀλλὰ δὲν εἶχε δράκο!

    Πῶς εἶναι δυνατὸν οἱ τυπικότατοι καὶ πειθαρχημένοι γερμανοὶ νὰ «ξέχασαν» ἐκεῖνο τὸ βράδυ νὰ κάνουν ὑποστολὴ τῆς σημαίας, ὅπως συμβαίνει σὲ ὅλους τοὺς στρατοὺς ὅλου τοῦ κόσμου κατὰ τοὺς τελευταίους αἰῶνες (πόσο μάλλον τοῦ γερμανικοῦ ποὺ ἦταν ὁ πιὸ προβλεπόμενος στρατὸς στὸν πλανήτη ἐκείνη την ἐποχή); Ἀκόμη καὶ ὁ παραπαίων μισοδιαλυμένος ἑλληνικὸς στρατὸς δὲν ἔχει προβεῖ ΠΟΤΕ σὲ τέτοια ἀστοχία…!
    Ἂς μὴν ἀναφερθοῦμε καὶ στὸν βρώμικο ῥόλο τοῦ Γλέζου ποὺ ζεῖ πουλώντας αὐτὸ τὸ παραμύθι γιὰ δεκαετίες… Ἀκόμα καὶ ἂν ὅντως τὸ ἔκανε, εἶναι ἀνήθικο νὰ τὸ προβάλει τόσο πολύ καὶ νὰ ἀποκομίζει προσωπικὸ ὄφελος ἀπὸ αὐτό!
    Μόνο ἐγώ προβληματίζομαι μέ τήν ἱστορία αὐτή πού μπάζει ἀπό παντοῦ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: